top of page

Apa nu este doar #apa

De cand ma stiu am avut senzatia si credinta ca apa are gust. Si nu vorbesc aici de apa de la robinet, cu un puternic gust de clor si alte substante, ci de apa de izvor, apa imbuteliata la sursa. De acolo si pana la a deveni Sommelier de Apa (titulatura de care pana si eu ma minunez cateodata) nu a fost asa de mult. Desi stim cu totii ca ni se recomanda profund sa nu consumam apa in timpul mesei, mitul a fost spulberat de nenumarate ori, si acum ni se recomanda chiar sa bem apa in timpul mesei pentru a ajuta digestia si in final, sa absorbim nutrientii mult mai bine.


diploma sommelier de apa

Insa, departe de mine gandul sa abordez acest subiect al apei dintr-o perspectiva exclusiv medicala. Intentia mea este aduc apa pe masa la acelasi nivel gastronomic cu vinul. De ce?

Apa minerala (plata sau carbo), este un produs natural, neprocesat ce reflecta originile geologice si conditiile prin care a trecut si in care a aparut la suprafata. De altfel, ceea ce descriem si atunci cand vorbim de terroir in cazul vinurilor, vorbim de conditiile naturale ce influenteaza apa pe tot parcusul ei. Mai mult decat atat, apa este interconectata si cu situatia economica si culturala la sursa.

Pe scurt, apa minerala asa cum a fost ea lasata de Mama Natura este diversa, diferita de la sursa la sursa, si are gust!


Apa minerala ofera o experienta. Ca orice alta bautura (procesata caci in final doar apa minerala este o bautura neprocesata), apa ofera o serie de senzatii care merg mai departe de simpla hidratare.

Tare mult vreau ca acasa, in restaurante, la sala, sau oricand trebuie sa alegem o apa, sa mergem mai departe de simpla intrebare: plata sau carbogazoasa? Ci sa ne gandim la compozitia chimica, povestea apei, povestea sticlei in care este imbuteliata si asa mai departe. Experienta este una completa, iar din perspectiva gastronomica, apa se poate asocia cu mancarea. Beneficiile fata de asocierile cu vinul, berea, spirtoasele sunt multiple: in primul rand apa nu fura show-ul, nu poate sa fie mai puternica decat preparatele. In al doilea rand, la nivel molecular din punctul de vedere al sarurilor si mineralelor este mult mai simplu de gandit o asociere. Si nu in ultimul rand, aceste asocieri nu pun in pericol carnetul de condus :)


Pe langa abordarea gastronomica a unui om de HoReCa ce sunt, apa in mod evident are beneficii medicale — stim cu totii din cele mai vechi timpuri exemple de bai si spa-uri naturale unde oamenii mergeau pentru proprietatile curative ale apelor, atat fizice cat si psihice. Apa sustine ritualuri de purificare in toate religiile si cultele pentru ca este naturala, este vitala si sustine dezvoltarea socio-economica de la aparitia omului si pana in prezent.


Nu exista cea mai buna apa, asa cum nu exista nici cel mai bun vin, nici cel mai bun film si tot asa. Apa este o alternativa ideala la vin/bere/spirtoase, mai ales pentru timpurile actuale in care tindem sa facem parte mai degraba din sober nation si sa avem grija de sanatatea noastra fizica si mentala.


Chiar va invit cu drag in aceasta calatorie de descoperire a apelor minerale din Romania si din lume, pentru a va demonstra de fiecare data ca Apa nu este doar apa. Sa ciocnim un pahar de apa in cinstea…apei.7 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page